Pompe de căldură utile

Istoria pompelor de căldură

Istoria pompelor de căldură

Date importante din istoria pompelor de caldura

Lucruri interesante despre pompele de căldură

Pompele de căldură au la fel ca orice altă invenţie care ne asigură astăzi o viaţă mai bună, comparabil cu cea a strămoşilor noştri – o istorie îndelungată. Pentru a se ajunge la pompele de căldură ultra-performante care sunt folosite astăzi, a fost nevoie de o serie de elaborări teoretice şi descoperiri practice. Iată datele fundamentale, care au marcat istoria apariţiei pompelor de căldură:

1748: medicul şi chimistul scoţian William Cullen descoperă refrigerarea artificială – răcirea unui produs până la o temperatură apropiată de punctul de îngheţare, în scopul conservării îndelungate a produsului respectiv.

1834: inginerul şi inventatorul american Jacob Perkins construieşte un prim frigider, folosind eter dietilic

1852: fizicianul şi inginerul scoţian Kelvin elaborează teoria care, mai târziu, va sta la baza realizării pompelor de căldură.

1855-1857: folosind toate descoperirile anterioare, amintite mai sus, austriacul Peter von Rittinger construieşte prim pompă de căldură.

1940: Robert C. Webber construieşte prima pompă de căldură care foloseşte solul drept sursă de căldură.

Mai mult...

Avand in vedere ca pompa de caldura sau frigiderul utilizeaza un anumit lucru mecanic pentru a muta lichidul refrigerant, cantitatea de energie depusa pe partea de cald este mai mare decat cea luata din partea rece.

Cele mai intalnite pompe de caldura functioneaza prin exploatarea proprietatilor fizice ale unui fluid cunoscut sub denumirea de “agent frigorific” atunci cand acesta trece prin procese de evaporare si de condensare.

Fluidul de lucru, in stare gazoasa, este sub presiune si circulat prin sistem prin intermediul unui compresor. La iesirea din compresor, gazul acum fierbinte si sub presiune mare este racit intr-un schimbator de caldura numit “condensator”, pana cand condenseaza intr-un lichid aflat la o presiune mare si o temperatura moderata. Agentul frigorific condensat trece apoi printr-un dispozitiv de scadere a presiunii ca o supapa de expansiune, un tub capilar. Dupa acest dispozitiv, lichidul refrigerant aflat acum intr-o stare quasi-lichida trece printr-un alt schimbator de caldura numit “evaporator” in care agentul refrigerant se evapora prin absorbtie de caldura. Fluidul revine astfel la compresor si ciclul se repeta

Pompele de caldura sunt echipamente specifice dotate cu tehnologie moderna destinata incalzirii, racirii si producerii apei calde menajere, prin utilizarea eficienta a energiei solare acumulate in apele subterane, in sol sau in aer, sub forma de caldura ecologica. Solul, apa si aerul sunt disponibile in cantitati nelimitate pentru a fi utilizate ca sursa pentru o pompa de caldura. Cea mai avantajoasa sursa de energie depinde de circumstantele locale, de locatia cladirii si de necesarul de caldura al acesteia.

Cea mai avansata tehnologie: EVI Tehnologia de injectie de vapori de freon in compresorul scroll, imbunatateste performantele sistemului, marind puterea termica si COP-ul, coboarand si temperatura exterioara pana la care poate extrage caldura din aer. Aceasta tehnologie face posibila incalzirea apei pana la 60oC si functionarea pana la -20oC temperatura exterioara.

Tehnologia EVI (Injecția de vapori îmbunătățită) 

care funcționează asemenea unui turbocompresor la autovehicule. Funcția inverter integrată echilibrează fluctuațiile vremii, iar tehnologia EVI asigură putere și eficiență. Astfel  funcționează eficient la temperaturi de la sub zero grade până la -25°C și poate realiza încălzirea la 70°C pentru noile modele cu agent frigorific R290

Tehnologie Inverter

Noile pompe de căldură aer-apă cu tehnologie inverter. Compresorul controlat prin inverter ajustează în mod constant sarcina de căldură în funcție de cererea curentă de căldură. Nu folosiți niciodată mai multă energie decât este necesar și astfel reduceți și mai mult facturile la energie

Noua tehnologie Smart Grid (SG) noua tehnologie de control stie deja prognoza meteo datorita interfetei sale de conectare la internet. De exemplu, poate sa ajusteze PDC in functie de prognoza meteo preluata de la MeteoNews. Daca este inca frig dimineata, va furniza energie termica. Cand temperatura exterioara incepe sa creasca in jurul amiezii, tehnologia de control reduce din timp in mod automat incalzirea in functie de prognoza meteo.

Combinand PDC cu un sistem  solar fotovoltaic , noua tehnologie de control prioritizeaza sistemul fotovoltaic, bazandu-se pe nivelul de radiatie solara globala prognozat, reducand consumul de current electric sau combustibil lichid. Smart Grid poate lua in calcul radiatia solara, in cazul ferestrelor mari orientate spre sud, obtinand climatul optim in interior.

Pe scurt: noua tehnologie de control gandeste singura in mod automat, si gandeste in avans. Cuprinde intr-o retea toate componentele si ia in considerare factori externi, de exemplu prognoza meteo. Aceasta reduce consumul de  energie electrica si mareste confortul. Indiferent daca utilizatorii prioritizeaza economisirea energetica sau confortul, ei pot ajusta setarile cu usurinta prin controlul PDC in mod similar schimbarii volumului unui dispozitiv radio

Boilerul de apă caldă este echipat cu tehnologia TWS (Tap Water Stratification – Stratificarea apei menajere), ceea ce înseamnă că apa caldă este produsă mai rapid și la temperaturi mai ridicate comparativ cu tehnologia tradițională. Deoarece apa caldă este diluată la temperatura apei de la robinet, volumul disponibil de apă caldă este considerabil mai mare datorită temperaturii inițiale ridicate.

Tematica pe care v-o propun este următoarea:

-Descrierea tehnologiei pompelor de căldură.

-Sisteme de circulație a aerului

-Dificultăți tehnologice de instalare

-Avantaje, costuri etc.

-Nivelul tehnologic la care se află România din acest punct de vedere și evoluția pieței specifice

-Alte teme sugerate de dv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *